lördag 8 december 2007

Att häda i DesignSverige

Hej på er alla vänner där ute!
Äntligen kan jag surfa lite, det verkar som om det här Internetanvändandet bara ska vara fokuserat till helger tråkigt nog eftersom det mesta tycks krascha i veckorna :(

Jag tänkte berätta för er om den allra dyrbaraste pjäsen som vi har hemma hos oss. Det är en möbel som man förmodligen inte förväntar sig att hitta hemma hos oss, eftersom hälften av allt som vi har, är fyndat på second hand och den andra hälften är fyndat på någon utav landets alla soptippar :)
Den här fantastiska möbeln som jag för övrigt tycker är rätt så ful faktiskt, är en Lamino designad av Yngve Ekström. Den är i ek och är klädd med grått fårskinn och som ni kanske vet kostar nära nog tiotusen bagis om man ska drista sig till att köpa en ny idag. Nu förstår jag att ni ruskar på huvudena och inte riktigt förstår den här olösliga ekvationen som ni just har tagit del av.
Har jag och Lasse verkligen investerat i en så dyr möbel? Svaret är ju naturligtvis nej ;) Jag har hittat den i soprummet. För några år sen när jag skulle slänga lite sopor så stod den bara där, någon hade gjort sig av med den. Den såg okej ut så jag tog helt ovetandes med den upp till vår lägenhet och tänkte att den här kanske man kan måla och fixa till. Jag hade alltså inte en aning om vad det var för en fotölj och det tog några inredningstidningar innan jag förstod vilket superfynd jag hade gjort :)
Nu har den hängt med oss några år och skinnet är helt slut där man sitter. Jag köpte ett fårskinn hos vår käre Ingvar som jag lade i fotöljen och som har fungerat rätt så länge. Nu har den dock börjat läcka små tussar av grått fårskinn som återfinns överallt i lägenheten. Alltså är tiden inne när vi faktiskt måste ta itu med den här rätt fula men otroligt sköna möbeln. Länge har jag närt en önskan om att få måla fotöljen vit och klä om den med något fint tyg för att den ska passa in lite bättre. Det är kanske inte helt inredningspolitiskt korrekt men där har jag nog aldrig kvalat in. Jag har länge funderat fram och tillbaka och jag fruktar att antikdeckarna skulle jaga upp mig och assasinera mig i sömnen om jag skulle måla den. Det skulle nog räknas som ett inredningsestetiskt lustmord på en så dyr möbel. Så jag har bestämt mig för att bara klä om den i ett vitt lurvigt fuskskinn. Det är i alla fall lätt att återställa den dagen jag blir arresterad av inredningssveriges motsvarighet till hemliga polisen ;) För en sådan person som funderar på att lustmörda gamla kända designmöbler bör ju inte få springa lösa hur som helst.. eller ;)
Tyvärr så tillåter inte vår högst tillfälliga lösning några bilder men dom kommer så fort som möjligt med både före och efter :)
Ha nu en jätteskön Lördag!
KramKram
Karin
Ps: Peter J hälsar ;)

20 kommentarer:

 1. Hehe!Jag har en vän som skulle få ett smärre psykbryt av din beskrivning!
  Själv så är jag inte speciellt påläst när det gäller design utan tager vad jag haver=))Kram Hannis

  SvaraRadera
 2. Jaa du...om du inte hade skvallrat på dig själv så hade du kunnat komma undan om du gjort det,men som du har räknat ut så är det kört och lika bra att du gör som du bestämt istället;-)
  Ibland är den där "inte fullt så vackra saken" förlåten bara för att man har en sån stor njutning av den, så jag hoppas att du får njuta av din stol i många år till!
  I morgon ska jag till Åsen på dop så det blir till att inte vara upp hela natten och blogga inte för det är ju en bit att åka...
  Kramar/Birgitta

  SvaraRadera
 3. Hi hi...förstår på din beskrivning av databekymret att serien jag visade passade extra bra hos dig just nu...*fniss*....

  VIsst är det en dyr fåtölj....men får mig är det viktigare att älska en sak och trivas med den än att ha kvar den för att den är dyr, eller för att man ärvt den av nån osv....Fick en sjuarmad ljusstake av min pappa nyligen (efter farmor...) en sk Malmljusstake (hade jag ingen aning om att den hette förrän häromdagen då jag såg en på blocket som var till salu för 1500:-...vad är den då värd???...) Men ljusstaken är guldfärgad...fungerar inte hos mig så jag har sprayat den - VIT! NU får den bo hos mig och slipper stå undanstoppad i nåt förråd! Så hellre måla än avsky....eller hur?
  Ha en skön lördagskväll! Kramar!

  SvaraRadera
 4. Ja...det må jag säga. Vilket fynd. De är verkligen supersköna. Äger ingen sådan själv, men har suttit och vaktat ungdomar på läger i en sådan.Hur det gick... Jag somnade förstås :) Mvh/Gunilla (ny i bloggvärlden)

  SvaraRadera
 5. Och efter hela din inlevelsefulla beskrivning så får man inte se någon bild på skapelsen. Taaaaskigt ju. Nu är jag ju så nyfiken som man bara kna bli.

  SvaraRadera
 6. Tycker du att Lamino är fula? Jag bara älskar den fåtöljen, helst med fotpall. Tyvärr har vi inte utrymme. Spännande att få se resultatet. Förresten tycker jag att det är upp till var och en att "förändra" möbler. Här gjorde du ju verkligen en insats och förlängde livet på den här stolen, eller hur.
  Hälsa tillbaka!!!
  Kram Bodil

  SvaraRadera
 7. Härligt med fynd från soprummet, men ibland är det bättre att inte veta vad det är man hittar.Lite kan jag hålla med under en vind, men det är klart, vad sa du 10.000?
  då skulle jag sälja den och köpa en ny. Eller måla den , sådana där värderingssiffror är inte sanningen ändå (jag ska inte skvallra om du målar den)Bitte

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Vilket superfynd Du gjorde! Grattis till det! :)

  Mina föräldrar har två Lamino med tillhörande fotpallar och de är fantastiskt sköna, nätta och lätta.
  Har för mig att jag har sett "Laminon" i barnutförande också och då var den 75% av originalets storlek.

  Önskar Dig en bra vecka och en skön adventstid!
  Kram från Karin i Körsbärsgården som önskar Dig lycka till med "vad Du nu bestämmer Dig för att göra" med Ditt fina fynd!

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig flax du hade som hittade en lamino i soprummet! Helt otroligt!
  Eftersom den är hittad.... och skulle hamnat på soptippen tycker jag att den är fritt byte att göra vad man vill med! Eller hur! Måla den shockrosa med leopardstoppning om du vill ;-).... Måla den precis som du vill ha den.... eller sälj den ;-)

  Underbart skrivet iallafall! "assasinerad av antikdeckarna" - Hur kul som helst!

  SvaraRadera
 10. Datastrul låter inte kul, här hänger sig datorn titt som tätt så man är glad när det äntligen funger. Men jag erkänner att jag skrikit lite nu och då, tänkte om någon granne har skvallrat ;)

  Efter din beskrivning av den fantastiska möblen är jag mer än lovligt nyfiken på hur den ser ut. Hoppas du kan visa snart! =)

  Trevlig andra advent! Kram.

  SvaraRadera
 11. Åh vilken tur du har som har hittat en sån fin möbel i soprummet! Jag tycker att de kan passa riktigt bra in som stilbrytare i allt det shabby chic vita! De är ju supersköna att sitta i!

  Vill gärna se en bild på din dyrbaraste pjäs:)

  Kram
  :)Anna

  SvaraRadera
 12. Tack raring :). Du är alltid så go!
  Jag har försökt att komma på vilken fåtölj du menar, men det är bara att medge...jag verkar ej ha så bra möbeldesignkoll :).
  Å inte ska du rådfråga mig om värdefulla saker...jag målar nämligen "allt" som kommer i min väg!
  Hoppas att du får en härlig vecka!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Jag tycker det låter som ett mycket värre öde för fåtöljen att hamna på soptippen än att få lite vit färg på sig! Jag tycker du ska göra som du känner för och strunta i vad alla "förstå sig påare" tycker!

  Ha en bra vecka!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 14. Jag tor inte jag sett en Lamino...vad nyfiken jag blir. Klart du kan måla på den.....den hade ju hamnat på soptippen om du inte förbarmat dig över den.

  Vi hade också en liten -hitta-julskivorna- seans- härom dagen. Vi renoverade vardagsrummeti våras och då flyttade jag alla cd skivor upp på andra våningen. Oj, vad jag har letat.......Maken har klarat av att sätta in cd plattorna huller om buller, här och där.....
  Tror jag har hittat alla nu. Den sista jag letade efter, låg kvar i bilen sen förra julen....så den kan jag väl inte skylla på honom.

  Ha en fin början på den nya veckan!
  Klem!

  SvaraRadera
 15. Hej!
  Ni som undrar hur designklassikern Lamino ser ut, googla på Lamino så har Ni snart svaret! Lycka till! :)
  Kram från Karin.

  SvaraRadera
 16. Hej Karin, skulle bara höra om det var ok att jag länkar dig?

  SvaraRadera
 17. soprums-fynd är härliga...har själv gjort några fina...men inte så som ni!!!!!

  SvaraRadera
 18. Hallå där! Jag är också en stolt ägare av två laminofåtöljer + en fotpall. Båda kommer från min morfar men de ser helt olika ut. Den ene i något mörkt träslag med fårskinn och den andre i björk med hiskeligt ful klädsel i något 60-tals turkost syntet tyg. Jag tror inte det är någon fara. Jag tycker du ska göra som du vill med din fåtölj, jag har sett många laminofåtöljer och de kan faktiskt se ut lite hur som helst. Själv tänker jag tova filt till mina, ull kan man få gratis men skinn är alltid svindyrt. Laminostolen är ju så himla skön att sitta i/linnea-maria

  SvaraRadera
 19. Jag har inte heller någon koll på designade möbler.Så känner man för att måla den så gör man det. Annars har man ju ingen glädje av den.Så fram med måla och pensel..Om man nu känner för det.Lycka till vad du nu än väljer./Kram Heléne

  SvaraRadera
 20. Lamino är en dröm jag har, så LYCKOST dig!!
  Men måla som du vill! Det är ju DIN möbel:-D
  Har föresten sett att man kan köpa färdigt reservdelsskinn i form av överdrag till dem...kostar säkert lika mycket som stolen..men kolla upp om du vill:-D

  Susanne

  SvaraRadera

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin