fredag 1 februari 2008

Målartips

Hej på er alla där ute i rymden!


Jag sitter här och klurar lite på en del målartips. Jag har fått en del frågor om vilken färg jag använder och så... såå vad ska jag då dela med mig av :)


Första tipset måste nog bli: Täck golvet.. rätt så långt ut från själva objektet ;) målarfärg har en tendens att stänka och droppa. All färg jag använder fäster mycket bra på både parkettgolv och plastmatta ;) Hur gärna jag än skulle vilja att alla ska dela min förkärlek för vit färg, finns det dom som inte alls uppskattar vita färgstänk på golvet ;) I synnerhet när man bor i en hyreslägenhet.


Andra tipset blir: Skaffa bra penslar! En bra pensel behöver inte kosta skjortan. Det finns inget mer irriterande än att hitta ett fasttorkat penselstrå i färgen och billiga penslar tappar borst! Ha gärna ett par penslar i olika bredd för olika målning. Ska man måla pinnarna på en pinnstol kan man inte ha jättepenseln Urban, det blir helt enkelt inte så bra då ;)
Tredje tipset: Målartvätt! Idag finns det målartvätt som du inte behöver skölja bort. Den finns i en behändig sprayflaska, bara spraya, tvätta och låt torka. Det gillar jag skarpt, ytterligare ett moment som man kan slippa ;) Nu blir Inga glad! ;)
Jag har lite olika penslar som jag använder till olika saker. Den runda använder jag när jag målar stolar och precisionsgrejer som tex spröjs. Den håller ihop borsten väldigt bra. Platta penslar särar gärna på borsten när man tex målar ett stolsben eller en ryggpinne vilket gör att det kommer färg där man inte vill ha det :) Penslarna från Gysinge är speciella penslar för linoljefärg. Dom andra för vattenbaserade färger.

Jag har provat en färg från Beckers som är en matt vattenbaserad lackfärg. Det är den jag har målat skåpet med. Det blir en härlig matt yta som är jättefin. Nackdelen är att man måste måla rätt så flödigt för att färgen ska flyta ut vilket gör att den är väldigt "rinnig". Man får ha passning en stund efteråt för att "dutta" bort eventuella rinningar... och rinningar blir det! ;) En bra färg om man behöver bra täckning av underlaget.
En av mina absoluta favoriter är V-slip. En vattenbaserad grundfärg. Den torkar blixtsnabbt :) Vilket gör att man kan måla flera lager samma dag. Gillar vi det eller gillar vi det!! ;) Den är ju inte täckande men om man späder den med lite vatten kan man måla väldigt tunnt och slipar man lätt mellan varje strykning så kan man få en nästan kritad yta på möbeln. Nackdelen med den här färgen är att den är glanslös vilket gör den väldigt känslig för repor och märken. Man kan vaxa ytan men då blir det svårt om man vill måla om möbeln någon gång. Jag brukar lacka med en glasklar fernissa som är halvmatt och den ger en fin sidenmatt yta som går att torka av. Jag har sett att det finns en lack som är matt men den har jag inte provat än :)


Min nästa favoritfärg är den matta linoljefärgen från Gysinge, den torkar på 4 timmar och behöver inte strykas lika tunnt som vanlig linoljefärg. Nackdelen med den är ju att den luktar, rätt så gott faktiskt men det struntar hjärnan i, den blir lika dimmig ändå ;) Sörj för god ventilation eller ännu bättre, köp en mask :) Fördelen med det är att man kan skrämma alla eventuella inkräktare när man ändå håller på att måla ;)Som ni vet så delas ju glansen på färgerna in i skaldelar från o-100 där 0 är helmatt och 100 är helblank. vilket kan vara bra att ha koll på. Så man vet vad det är man vill ha ;)
Ha nu en jätteskön helg där ute!
Kram Karin

33 kommentarer:

 1. TAck för tipsen!

  Jag gillade skarpt tipset om målartvätten den måste jag införskaffa.....det ska vara enkelt så det blir gjort.

  Hoppas du får en skön helg!
  Miamaria

  SvaraRadera
 2. OJ oj oj värsta målarskolan , det behöver jag, jag är nöjd bara färgen är VIT SNABBTORKANDE OCH LUKTFRI. Här hemma blir det mera vitt än på golvet, nämligen mina två cockerflickor som brukar få fina vita slingor i pälsen, då är det tur att det är vatten baserat/Kram ha en skön helg och hälsa Inga /Bitte

  SvaraRadera
 3. Gud vad bra! Tack så hjärtans! Jag har idag införskaffat grundfärg och vattenbaserad halvblank vit färg. Hoppas att det blir bra. Apotekarskänken anländer imorrn bitti.
  Kramz på dig och ha en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Tusen tack för tipsen...dom kommer ju från ett proffs ;o)

  Kram
  Dorthe

  SvaraRadera
 5. Godmorgon!
  Vilken målarskola Du erbjuder oss! Tack för det! :)
  Matt, vattenbaserat lack går utmärkt att använda på V-slip. Har gjort så på bla Lillfias säng och det blev väldigt bra. Och luktfritt!
  Efter att jag avslutat min morgonbloggrunda ska jag gå ner i källaren och antikvaxa ett par konsollhyllor. Skönt att få lägga en sista hand vid ett av de påbörjade (och tänkta!) projekten.

  Kram från Karin i Körsbärsgården som önskar Dig en skön helg! :)

  SvaraRadera
 6. Vad duktig du är,och snäll som delar med dig av din kunskap.Jag frågade ju dig för ett tag sen om det här och du svarade mig, jag är så glad för tipsen.Har bara lite beslutsångest om jag ska måla soffan vit eller ljusgrå,men det löser sig.Tror jag ska köra med v-slipen eftersom vi måste måla soffan innomhus och har barn,lukten av linoljefärgen är kanske ingen hit då.Ha en bra helg Karin och kramar från Katta

  SvaraRadera
 7. Tack för "färg-skolan", jag är en av dem som var nyfiken på vad du använder. V-slip har jag använt rätt mycket, fördelen är att man kan förbättre t.ex. stolar utan att det syns. Nu skall jag ut och jaga loppisfynd.
  mvh anita b

  SvaraRadera
 8. Shit vad du låter avancerad!! Här sitter en som tager vad hon haver, målar, kladdar och glömmer att byta om och täcka golv...tur att jag inte bor hemma längre. Jag hade väl blivit utsatt för barnaga om så hade varit fallet!

  Nu skall jag se till att införskaffa en rund pensel. Tack för tipset! Den där sista färgen du tipsade om låter också intressant...

  Jag har ett nytt skåp som jag funderar om jag skall slå till på och skabba till, och byta knoppar på. Jag gillar grunddesignen och tror den kan bli "gammal" med lite fix... Då vet du ;-)

  Nej, här sitter jag och skriver i stället för att skriva på det jag borde. Fan, fan, fan vad jag är less på att avhandla. SKriv aldrig en avhandling. Det får bli mitt inlägg i målardebatten.

  Kram.

  PS - ursäkta klaget!

  SvaraRadera
 9. Superbra tips!!!


  Ha en fortsatt skön helg! Stor kram!

  SvaraRadera
 10. Vad bra nmed lite målartips...det tackar vi för.

  Ha en bra helg/ kram Annelie

  SvaraRadera
 11. Åh...tack för alla dessa goda och bra målartipsen..sånt gillar jag när folk talar om HUR och MED VAD de målar..ska spara detta i hjärnkontoret för nästkommande målning..den gysongefärgen var lite intressant..jag använder med ju av kulturhantverkarnas linoljefärg...undrar över skillnaden...du har ingen aning va?..ha en utomordentligt trevlig lördagskväll....PIA

  SvaraRadera
 12. Oj här var det mycket färgtips må jag säga!
  Kanon!
  Målartvätt i sprayform skall jag genast prova!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 13. hej där...ute o surfar i cyber världen bland alla fina heminredningsbloggar...din är absolut en av dem...så ljuvlig...hit kommer jag tilbaks!!!

  Trevlig helg!!

  SvaraRadera
 14. Bra tips... Måste vara det bästa som någon ha uppfunnit...Färgen...Vit... :-) Kram Tina

  SvaraRadera
 15. Visst är det roligt att måla och göra grejer som man tröttnat på till helt nya fräscha fina ögongodis *ler*. Jag har precis målat om en liten hylla i köket. Använde mig oxå av Beckers vattenbaserade lackfärg - antikvitt matt kulör. Nu har jag kommit igång och vill bara måla och göra nytt hela tiden..hihi!

  SvaraRadera
 16. Tack för målartipsen Karin.
  Det är första gången jag är inne på din blogg men det blir inte den sista! Du är inspirerande och jätteduktig!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 17. Hej Karin! Roligt med någon som delar med sin av sin kunnskap!!
  Jag är rätt ny på den här stilen så jag undrar om du skriver vägg/skåp citat själv och i så fall har du lust att dela med dig igen om hur man gör detta?
  Stora kramar Erika

  SvaraRadera
 18. Quality articles or reviews is the main to attract the people to visit the
  website, that's what this web page is providing.

  Feel free to visit my page :: website development outsourcing

  SvaraRadera
 19. Hi there, of course this piece of writing is truly good and I
  have learned lot of things from it regarding blogging.

  thanks.

  My web-site; Visit This Site

  SvaraRadera
 20. What's up, after reading this awesome article i am also delighted to share my experience here with mates.

  my blog post :: My Explanation

  SvaraRadera
 21. There is definately a great deal to learn
  about this topic. I really like all the points you've made.

  Also visit my web blog ... flat

  SvaraRadera
 22. Thank you for sharing your info. I truly appreciate
  your efforts and I am waiting for your next post thanks once again.


  Have a look at my web-site :: flat

  SvaraRadera
 23. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it ;) I'm going to return yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

  Here is my web blog: top article

  SvaraRadera
 24. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Thanks

  my page: property

  SvaraRadera
 25. After going over a few of the articles on your web
  site, I really like your technique of blogging.
  I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back
  soon. Please check out my web site too and tell me
  your opinion.

  Check out my web page ... sim only internet vergelijken

  SvaraRadera
 26. No matter if some one searches for his necessary thing, thus he/she wishes to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.


  my blog - v2 cigs review

  SvaraRadera
 27. Someone necessarily help to make severely posts I'd state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the research you made to make this actual submit extraordinary. Wonderful activity!

  my web site - found It

  SvaraRadera
 28. Hello, this weekend is nice designed for me, since this
  occasion i am reading this impressive informative post here at
  my house.

  SvaraRadera
 29. Keep this going please, great job!

  Here is my web site - check this out

  SvaraRadera
 30. Hi to every , as I am actually eager of reading this web site's post to be updated daily. It contains fastidious information.

  Stop by my page ... full version of minecraft for free

  SvaraRadera
 31. Great delivery. Solid arguments. Keep up the
  amazing spirit.

  Also visit my webpage - use this link

  SvaraRadera
 32. I read this piece of writing fully on the topic of the resemblance of most
  up-to-date and preceding technologies, it's remarkable article.

  my site - garcinia cambogia with potassium

  SvaraRadera
 33. Wow, amazing blog layout! How long have you ever been running a blog for?
  you made blogging look easy. The entire look of
  your site is wonderful, let alone the content material!


  My site - gnc

  SvaraRadera

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin