söndag 5 oktober 2008

Fernissan from hell

Nu är det här inte roligt längre


Jag har ägnat hela dagen åt att pensla på kvistlack efter konstens alla regler och jag har målat ett varv till med v-slip och det blev jättefint... NOT. Det blöder fortfarande igenom. Så nu får jag gräva fram det tunga artilleriet, kalla in styrkorna, visa musklerna. Jag gör vad som krävs för att tämja fernissan from hell!
Är det någon som vet om det funkar med linoljefärg eller måste jag måla med någon annan färg... jag vill ju inte måla mer än nödvändigt i onödan... ni vet.. gör om och gör rätt! Jag är inte något stort fan av den ostkroksgula färgen och jag skulle bli glad om jag slapp se den igen ;)

Önskar er alla en skön Söndag och en härlig måndag i ekorrhjulet med en vacker kvällsbild ;)

Kramkram Karin
27 kommentarer:

 1. Karin, stackars dig! Det finns en all-vetande dam som heter Ingela som har bloggen Love your homes (underbar blogg, en av mina favoriter, hon är som en levande historiebok!). Du kanske redan känner till henne? Hon kan säkert komma med något tips, även om det kanske är ett som du VILL höra...

  Lycka till snäckan!

  Lena

  SvaraRadera
 2. Hej igen! Vad trist med gulheten!! Linolja ska kunna fästa på alla typer av färger, skriver de i Gysinges Byggnadsvårds handdbok, men om den stoppar blödningen vet jag inte. Å andra sidan så är det ju en oljefärg och det använder ju målarna för att slippa genomslag i färgen så kanske det hjälper? Var kvistlacken också oljebaserad? Jag har luckats alla gånger då jag bytt till lösningsmedelsbaserad färg när jag haft genomblödningar, men fy vad det luktar! Tur man inte behöver använda sån färg jämt! :D Trist med allt extrajobb för en sån fin soffa iallafall och jag hoppas det löser sig tillslut! Lycka till! /Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Tyvärr har jag inga bra knep eller sätt jag kan komma med. Hoppas någon kan hjälpa dig.
  Kram mamma c

  SvaraRadera
 4. Trist att det inte blir bra! Riktig schellack kanske kan fungera. Den vattenbaserade kvistlacken som säljs på färgaffären är nog inte lika bra tyvärr...
  Kolla på gysinges hemsida, jag tror att de har schellack!

  SvaraRadera
 5. Hej Karin!

  Till att börja med: Vilken otroligt vacker soffa! Jag får habegär direkt:)

  Jo nu ett litet målartips: Använd oljebaserad grundfärg när du målar! Oljan förseglar den underliggande färgen som annars lätt "blöder igenom" när man målar med vattenbaserad färg!

  Sedan kan du avsluta med en vattenbaserad täckfärg utan problem med att det lyser igenom ostbågegult någonstans:)

  Lycka till!

  Kram
  :)Anna

  SvaraRadera
 6. Stackars Karin - inte roligt när det inte går den väg man vill. Att måla är iofs ganska så roligt men man vill ju inte måla alldeles helt för mycket. Hoppas verkligen det löser sig!

  Ha en skön fortsatt vecka!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 7. Har du blandat din kvistlack själv? Jag blandar alltid av schellackflingor & t-röd, konsistens som välling. Stryker hela möbeln om jag anser att det är genomträngningsrisk. Just nu håller jag på med en mahognybetsad möbel som ska bli grå/vit. 2 lager v-slip & 3 lager linoljefärg & mahognyn har inte blött igenom. Men efter 1:a lagret linoljefärg så var den liiite rosa. Om du orkar så är nog det enda att lägga många lager. & mellanslipa inte för mycket mellan strykningarna så att lagret innan ruggas upp (om än så lite). Jag använder lite försiktigt 240 korn. Hade dock en ek-möbel som aldrig slutade blöda igenom sin 70-talsröda lackfärg.... Men här använde jag linoljefärg även som grund & det verkade inte stoppa blödningen. Så din v-slip grund är bara bra! Hoppas jag är till nån hjälp på vägen med din vackra soffa!

  SvaraRadera
 8. Hej Karin, såg att Lena Rosenskära vinkade om din målning, får se om du blir något klokare av mitt råd.
  Jag har tittat lite på din bild av soffan och den verkar inte vara fanerad utan har kanske varit betsad, vilket gör att det "blöder igenom och porerna är öppna".
  Börja med oljebaserad häftgrund, men se till att du har bra fäste nu när du har målat redan, jag skulle nog slipa lite för en god häftyta ( jag vet jobbigt men väl värt mödan) behöver inte vara trärent.
  Sedan kan du använda linoljefärg, vattenbaserat fäster inte så bra på olja och lägger sig lite ovanpå.
  Måla tunt flera gånger med linolja och om du vill kan du pröva att trasa av mellan lagren för en avskavd känsla.( kom ihåg bara att trasor o papper med linolja är lättantändliga i kontakt med luft)
  All målning är ju personlig och efter behov, så detta är mina erfarenheter efter många års målning privat o till kund.
  Lycka till, skall bli spännande att se resultatet.....Ingela

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Nej vad trist att det inte fungerade.... Jag hade samma problem med min chiffonjé men efter andra lagret så blev det bättre.....
  Kanske det fungerar med linoljefärg.....men tyvärr tar ju den typ 100 år att torka ist.
  Du hittar nog en lösning snart. Jag skulle nog ha testat med en oljefärg.
  Lycka till!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Gaaah! jag har inga råd att ge, men jag hejar kraftfullt och studsigt på dig:
  Karin - klapp-klapp-klapp!
  Karin - klapp-klapp-klapp!

  På den jäkla fernissan bara!
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Hej karin, jag heter Jessica och kommer från Dalarna. Kikar in till dig ibland och skulle vilja tipsa om en superfärg som jag alltid, alltid har hemma.Den heter Nordsjö Spärrvit. Den är oljebaserad och för inomhusbruk. Den spärrar det mesta och har en matt, nästan porös yta. jag rekommenderar den varmt. Lycka till.

  SvaraRadera
 12. Hej Jessica tack för tipset :) Den färgen har jag aldrig hört talas om men den ska jag absolut ut och leta efter.
  Karin

  SvaraRadera
 13. hej Karin
  Vilken supermysig blogg!
  Hit återkommer jag gärna.
  Väldigt vackra bilder,jag ser att du fått många svar på din färgfråga
  och jag håller med alla som sagt att det är bara fram med oljefärgen 2 komponetsfärg behövs för att spärra genomblödningar.
  Lycka till.
  Du får gå i din vackra skog efter för luktar gör det!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 14. Förstår att det tär på tålamodet. Jag hade sparkat till den, slängt penseln och gått därifrån för gott för länge sen.. om det varit mitt. Mitt tålamod är inte det bästa, fniss.. beundrar dig, och det kommer bli så fint! Har ingen aning om hur man gör.. men jag lånade en bok "restaurera möbler" på biblioteket för ett par veckor sen. OM jag hittar något där hör jag av mig.

  Vilken underbar bild!! Kram /Anna

  SvaraRadera
 15. Tja ba pinglan! Inte kul med fernissa som går igenom. Du är ju ständigt i renoverartagen och nu har du blivit utmanad av mig och jag vill se dina bästa, nöjdaste renoveringar.
  Det blir kul för oss alla!
  Kram /Eva-Mari

  SvaraRadera
 16. Attan att det inte vill lyckas för dig. Gillar ostbågar mums men inte som färg...
  Har tyvärr inget råd att ge dig, men tror stenhårt på att du lyckas.

  Var får man tag på ett sådant där vackert fönster som du har lutat där på byrån?
  Är det någon i cyberrymden som vet?

  Kram och ha en härlig höstvecka.

  marie_ther@hotmail.com

  SvaraRadera
 17. Jag målade med något som hete greppa från beckers... hade problem med ett skåp som "blödde", fick måla hela skåpet med det och sen med vanlig färg... Kram sari

  SvaraRadera
 18. Men vad trist att jag inte kan komma med råd:(
  Hoppas verkligen att du kommer underfund med hudu ska gå tillväga.
  Och du..ha en fin vecka.
  kram Lallis

  SvaraRadera
 19. Hejsan! Jag undrar om du skulle vilja vara veckans blogg hos mig? Det är en utnämning som jag har då jag visar lite bilder från din blogg och kommenterar lite till dem,det är tänkt att på så vis ska flera kunna inspireras av ditt vackra hem och kunna hitta hit!
  Jag vill gärna ha svar innan onsdag kväll i form av en kommentar på mitt senaste inlägg.
  Kram Petra
  www.metrobloggen.se/romantiskahem

  Ps. fungerar det inte att lämna kommentar på min metroblogg (Den brukar krångla!) så maila gärna svar; boopgirl82@hotmail.com Ds

  SvaraRadera
 20. Halloj Karin!
  Först måste jag berömma din underbara kopp..ojj vad fin !! med en liten go bulle som du lyckats skrämma fram..hii..hii... du är för rolig du !!
  Jaa, vad säger man när färgen blöder igenom och det blir gult...ajjj..ajjj..
  Det ska visst finnas någon färg som stoppar det där..fråga på måleributiken...lycka till..
  Soffan kommer att bli kanon fin , det ser man nu..
  Ha det gott
  Kram Anette

  SvaraRadera
 21. Hej Karin!
  När vi tog fram de gamla brädorna i vårt fönsterrum så hände samma sak! De blödde oavbrutet, hur än jag målade och kvistlackade. Men vi köpte något som heter spärrfärg. Vill tro att den var vattenbaserad. Och det funkade! Och jag blev...
  "happy ever after"..:)

  Underbar bild!
  Och du jag älskar din soffa!

  Största kramen till dig denna otroliga onsdag...:)

  SvaraRadera
 22. Hej !!
  Du skriver bara for harligt !!
  Jattekul att lasa, inspiration och trevliga bilder !!
  Hit vill jag komma ofta ...
  Ha det bra,
  Monica i Rom

  SvaraRadera
 23. Hej !!
  Du skriver bara for harligt !!
  Jattekul att lasa, inspiration och trevliga bilder !!
  Hit vill jag komma ofta ...
  Ha det bra,
  Monica i Rom

  SvaraRadera
 24. åh så skoj att du ville vara med! Då pressenterar jag utnämningen på¨fredag Kram Petra

  SvaraRadera
 25. Godkväll Karin!
  Nu är det jag som skall måla. Jag fick en kökssoffa efter min mamma. Den är inte gammal, säkert inte mer än 1-12 år, men den är jättefin. Furu - inte lika fint. Så den skall få bli vit för att passa med mina andra köksmöbler. Jag tänker använda Jotuns häftgrund oljebaserad och sedan Lady Interiör oljebaserad lackfärg. Jag vill ha möblerna vita - inte shabby skavda. Därav färgvalet. Jag har aldrig målat möbler tidigare så det här blir en prövning. Däremot har jag målat både fönster och köksluckor (i dotterns lägenhet) och tapetserat många rum. Hoppas det ordnar till sig med din soffa.
  Kram

  SvaraRadera
 26. Hejsan Karin!
  Nu har jag lagt ut dig som veckans blogg, jag tjuvstartade några timmar hihi
  Hoppas att du gillar det. Är det något som du tycker behöver ändras så skiv en kommentar så ändrar jag på engång! Kram Petra¨
  www.metrobloggen.se/romantiskahem

  SvaraRadera
 27. Hej! Kikar in här och ville lämna ett litet avtryck... vad vackert du har gjort!

  SvaraRadera

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin