onsdag 30 juni 2010

Romantik i torpet

Hm här ekar det visst lite öde. Torra buskar blåser omkring och dammet lägger sig tjockt över bloggen ;)

Bakom kulisserna händer det i alla fall en del spännande saker just nu, trots att alla mest går omkring och väntar på semestern så blir det ibland lite drama på landet. Vi har som sagt hunnit med en del på torpet och när det var som varmast i söndags i midsommarhelgen så passade vi på att lägga in golv i det rum som ska bli vardagsrummet, och inte vilket golv som helst utan kilsågade granplank som är 45-50 cm breda och 5 cm tjocka och rätt så tunga. Vi har en förmåga, att med en precision utan dess like, hitta den utan tvekan varmaste dagen att utföra dessa besvärliga jobb på. För något år sedan passade vi ju på att sätta in alla fönster i torpet när det var som varmast och likadant som det lät då, lät det ungefär den här gången också :)


Kilsågat nytt brädgolv inlagt

Den här gången var vi ju till råga på allt tvungna att ha långärmat och långbent på oss också, eftersom det var en del stickig isolering inblandat. Så, en dag med 27 grader och krypande, hukande, böjande och balanserande på golvreglarna då vi lyfte, kånkade, bankade och passade in dessa stora tunga golvplank med svetten lackande, senare var vi inte så jävla happy på varandra kan jag upplysa om ;) Det var inte direkt någon ”prinsessbröllop-med-massvis-av-kärlek-i-luften-och-alla-älskar-alla-stämning” i det söta lilla torpet just då ;) Den uppmärksamme ser också på bilden, att det finns några att-göra-saker innan vi är färdiga ;)
...en har jag redan börjat med...
 jag har börjat plocka ner skivorna av mjukboard som sitter i taket...
 under det finns vitmålad spännpapp...
 under pappen finns fina linoljemålade takbrädor i en grågrön kulör som ska tas fram...

miljaaaarders spik...
På väggen syns spår efter en bakugn, en av alla spännande saker som dyker upp i ett gammalt torp.

I en flygande fläng fick jag ner skivorna och tänkte lite sådär käckt och glatt, möjligtvis en aning maniskt, att alla dessa spikar inte alls skulle bli någon match att dra ur, dom sticker ju trots allt ut och med en hovtång och ett par kvällar eller nåt, så är saken biff ;)
Visst, sure.. ända tills jag kom att tänka på alla pappspik som håller fast pappen i taket... jippi..eh nää


På övervåningen finns, som tur är, det gamla golvet kvar med sina något smalare plank. Det ska slipas och såpskuras så småningom liksom det nya golvet på nedervåningen, ja förutom slipningen då ;)

Problem med vädringen i torpet?.. skulle tro det när vädringsbeslagen ligger brevid och solar sig ;)

Till helgen när det ska bli 30 grader varmt och sol, så åker vi nog och badar istället, annars blir det nog inget kvar av varken torp eller torparkärlek!

Ha en skön vecka i den underbara härliga sommarvärmen!
P&K
Krutan alias "spikurdragar´n"

9 kommentarer:

 1. Hej !!
  Du är ju för härlig !!
  Kan tänka mig att det inte är så underbart på torpet alla gånger, med allt detta arbete , men guuu vad roligt att läsa !!
  Du får gärna lägga in 3 stories om dan , för min del....
  Torpet har ju väldigt mycket potensiaaaal som man säger och blir säkert väldigt vackert när det blir klart och ni är beundransvärda som tar er an detta skötebarn !!
  Men oj,oj, vad mycket jobb....
  Du gör nog rätt i att åka och bada till helgen....
  Ha det så gott,
  Kram,
  Monica

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat Krutan, genast känns min totalt överväxta trädgård inte så jobbig att ge sig i kast med, trots stor visning på söndag! ;o)
  Ha det så gott i böljan blå,
  Lydia

  SvaraRadera
 3. Fniss... som vanligt när jag läser hos dig...:-)
  He det gott, H:

  SvaraRadera
 4. Jag hejar på, det kommer att bli så fint.

  För oss tog det upp till 2 år att få klart vårt kilsågade golv, men det är värt all möda i världen. Jag skall dö på mitt golv en dag...skämt åsido, men jag är väldans glad i det.

  Vad jag vill säga är - ni är jätteduktiga!!!

  Kram
  Ia

  SvaraRadera
 5. Åhhh vilket härligt torp du har och fint kommer de bli..
  Kraaam Linda

  SvaraRadera
 6. Hittade din blogg idag! Vad härligt du skriver! Ska absolut titta in här igen!

  SvaraRadera
 7. haha du skriver bara så underbart, får ont i skrattmusklerna här för hur många är vi inte som känner igen oss i det du skriver??
  Ha en finfin eftermiddag!!
  Kramis/LenaS

  SvaraRadera
 8. Hej Karin!
  Vad fint det blir i torpet - men vad mycket jobb ni har framför er... De där golvplankorna väckte ett enormt habegär, jag visste inte att det fanns så breda att få tag i! Det blir hur tjusigt som helst! Ser fram emot fler torpinlägg varefter. Låter bra med en badpaus då och då. Ha det bra! Kram, Helena

  SvaraRadera
 9. Vilket jobb ni gett er in på , men det kommer bli super!
  Men passa på att åka och bada och svalka ner er lite..kan behövas:)
  Lycka till med spiken!// Kram Marie

  SvaraRadera

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin